Преглед на кола преди покупка – лукс или необходимост?

В днешните тежки икономически времена голяма част от семействата и индивидите живеят на строго разпределен бюджет, в който място за излишен лукс и допълнителни екстри много често изобщо няма. Но как да дефинираме кое е абсолютната необходимост? При една стандартна ситуация като закупуване на автомобил например се оказва, че пестим от стъпки, които нямаме административната необходимост да предприемем, но пък биха ни спестили значителни непредвидени разходи в бъдеще. 

Като такъв етап можем да определим класическия преглед на кола преди покупка. Колко хора всъщност отделят средства за него? Отговорът е прекалено малко, защото, първо – нямат финансовата възможност, и второ – повечето някак си продължават да го подценяват и да разчитат на странични фактори като късмет. Което не е лошо, стига наистина да имате такъв. 

Обратният сценарий обаче не е никак приятен за осмисляне от сетивата. Колко разходи и неудобства биха възникнали, ако придобием употребявана кола, чиито технически неизправности са умело замаскирани и прикрити? За съжаление това може да се случи на всеки, особено при рязко зачестилите нелоялни практики на търговците на автомобили. 

Инвестирането в прегледа на кола преди покупка най-общо ни дава две неща: яснота по отношение на реалното състояние на автомобила и по-точното изчисляване на бъдещите разходи, които могат да възникнат. Тук ще се абстрахираме изцяло от факта, че да управляваш превозно средство, чиито функционалности не си допроучил, е изключително опасно и може да има тежки последици за здравето на нас и околните. 

За да дадем финален отговор на въпроса дали си заслужава да отделяте от оскъдните си средства, за да направите преглед и диагностика на кола преди покупка, ще се позовем на неизчерпаемата народна мъдрост, съдържаща се във фразата: “Ако ще е гарга, да е рошава”. Така и така ще плащате за автомобил, добавете малко повече, но се уверете, че е изправен и отговаря на всички ваши критерии. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *