PR чрез нарушаване на закона – има ли такова животно?

Едва ли много хора са се замисляли, че от PR гледна точка нарушаването на някои закони (например този за защита на потребителите или за защита на конкуренцията) може да се окаже много силно оръжие за постигане на публичност.

Всички знаем, клишетата от типа „няма лоша реклама“, които макар и невинаги да са верни, всъщност крият в себе си голяма доза истина за механизмите на PR-а. Затова си струва да се замислим, в каква степен някои участници на българския пазар използват целенасочено като PR инструмент например глобите от страна на институции като Комисия за защита на конкуренцията или Комисия за защита на потребителите.

Защо биха го направили?

На първо място – защото медиите много по-лесно отразяват решенията на посочените регулаторни органи, отколкото корпоративни прес съобщения. Защото, ако причината за глобата звучи неутрално или позитивно (например „компанията Х организира игра с подарък лек автомобил“), тогава потребителите едва ли ще асоциират глобата с нещо негативно. Защото, когато те глоби КЗК или КЗП и новината бива анонсирана в медиите, за твоята публичност на практика работи един PR отдел на държавно ведомство. При това безплатно! Защото телевизиите имат законови ограничения да споменават имена на компании в позитивен аспект, но нямат проблем да ги цитират, когато въпросните фирми са били глобени.

Една новина за глоба по Закона за защита на конкуренцията или Закона за защита на потребителите често се отразява от голям брой телевизии, радиостанции, печатни и интернет медии. Ако компанията обжалва във Върховния административен съд, не по-малко публикации се появяват и след решението на неговия тричленен, а след това и петчленен състав. Разбира се, срещу това тя трябва да заплати глоба, която обаче може да се окаже значително по-ниска от цената, която иначе би платила за цялото това медийно присъствие.

С този текст не искам да внуша, че е добра идея да се нарушават законите. Целта ми е просто да дам една по-различна гледна точка за ефекта от глобите в някои закони с ключово значение за ефективната регулация в икономиката ни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *