Gameloft в България – 15 години разработка на мобилни игри

България не фигурираше като водеща дестинация за гейм разработчиците, особено в котекста на 2004 г. Тогава страната ни още не беше част от Европейския съюз, тепърва влизаше в НАТО, а спомените от хиперинфлацията бяха още пресни. Въпреки това френският разработчик на мобилни игри Gameloft вижда потенциала на българските софтуерни специалисти и решава да отвори свой местен офис.

Така се появява „Геймлофт София“, като студиото наема първите си служители в последните дни на 2004 г., а през следващата година то официално отваря врати. Първоначалните задачи са препрограмиране на готовите JAVA игри за различните по това време мобилни телефони. Само в рамките на няколко години, „Геймлофт София“ създава първото си самостоятелно заглавие, а в момента е сред водещите във френската група.

Десетилетие и половина по-късно

Какво постигна „Геймлофт София“ за 15-те си години на съществуване – доста неща. Българският екип стои зад една от най-успешните игри в историята на френската компания – March of Empires. Тя излиза през 2015 г. и представлява мултиплеър стратегия в реално време за смартфони и пет години по-късно продължава да разполага със стотици хиляди активни потребители.

Към момента студиото се помещава в офисите на ЦУМ в столицата, а екипът на „Геймлофт София“ наброява около 200 души. Специалистите вече не се ограничават само до софтуерни програмисти. В българското звено има редица художници, дизайнери, маркетинг експерти, гейм дизайнери и продуценти и др.

Геймлофт София“ разполага с ресурса и капацитета да създава и развива една игра в почти целия ѝ жизнен цикъл. От концепцията на заглавието, през креативната част, дизайна, художественото и технически изпълнение, до нейното развитие на пазара. Тези възможности не са типични за повечето други звена на чуждестранни гейм разработчици в България. Много малка част от работата на „Геймлофт София“ може да изисква изнасяне към други звена на Gameloft. Като например музикалното и аудио оформление, което се прави в Монреал, където френският гигант има оборудвано и специализирано студио за целта.

Портфолиото

Звеното на гейм разработчика в България изкарва първата си самостоятелна игра през 2007 г. – Rayman Kart. Две години по-късно се появява и първото заглавие за iOS – Castle Frenzy. То полага основните българското студио „Геймлофт София“ да се специализира основно в разработването на игри за мобилната платформа на Apple.

Портфолиото на софийският гейм разработчик се разраства бързо – следват 9mm, World at Arms, GT Racing и много други. Освен вече споменатият March of Empires, друга голяма игра на „Геймлофт София“ е War Planet Online.

Стабилно бъдеще

Българският офис на Gameloft преминава през различни трансформации през годините. Засега бъдещето му изглежда стабилно. Студиото работи по нов самостоятелен проект, който все още не е обявен официално. Компанията разширява екипите си, като търси още по-добър баланс в създаването на колкото се може повече игрови компоненти само под шапката на „Геймлофт София“.

Допълнително, българското звено продължава поддръжката на няколко заглавия на Gameloft. Освен собствения си хит March of Empires, софийското студио се е заело с развитието на още няколко игри, които са разработени от други офиси на Gameloft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *