Пет предимства на работата в Gameloft София

Мечтата да направиш собствена игра сигурно е присъствала във въображението на всеки геймър. Процесът по разработването, доста често няма нищо общо със самото забавление, с което всеки един запален фен е повече запознат. Това не означава, че работата в гейм студио няма да бъде интересна и изпълнена с позитивни емоции.

Подобно на всяка една професия участието в разработването на игра може да бъде доста полезно за кариерното и личностното ви развитие. България се оказва все по-добро място за да изпробвате предизвикателството да работите в гейм студио. В страната ни присъстват, както няколко големи световно известни разработчика, така и независими такива. С няколко думи, в България вече има изградена екосистема от специалисти и компании, които могат да реализират идеята да правите игри.

Една от тях е студиото на Gameloft София, което е местното звено на популярния едноименен издател на мобилни заглавия. В следващите редове ще разгледаме кои са петте предимства да работите за българското звено.

Предизвикателствата на мобилните заглавия

Години наред мобилните игри се смятаха за по-малко интересни и предизвикателни в гейминг индустрията, особено от самите потребители. Тяхната сложност, механики, графика и възможности нарасна лавинообразно и вече заглавията за смартфони и таблети могат спокойно да се третират като равностойно на повечето си PC и конзолни събратя. Gameloft София се присъединява към тази категория, като студиото все повече се специализира в по-сложни и по-сложни игри за мобилни устройства. Повечето от последните продукти на българското звено са в сферата на масивните онлайн стратегии в реално време. Което изобщо не звучи кежуъл.

Самата разработка на мобилна игра изисква почти същия процес и работа като на традиционните хардкор продукти. Което отправя почти същите предизвикателства. Даже те са по-големи, защото трябва да се решат допълнителни проблеми, като например да се вземе предвид по-малкия екран и сензорния дисплей като основен метод за управление.

Да направиш цяла игра

В повечето случаи, работата за голям издател не означава, че екипът на дадено студио работи изцяло самостоятелно по дадено заглавие. Масова практика е, задачите да се разпределят между отделни звена в различни държави. Малко са студиата, в които почти цялата творческа работа е концентрирана в тях. Gameloft София успява да си извоюва тази привилегия, като в момента се води водещо студио в групата на френския гигант.

Това означава, че при новите проекти, на плещите на българския офис пада тежестта на почти всички аспекти в разработването на съответната игра. Което позволява на служителите да проследят почти целия процес на едно-единствено място.

Работа по познати и непознати светове

Разработването на изцяло нови и фантастични светове или пък развиването на вече утвърдени е нещото, което провокира повечето хора в гейминг индустрията. Проектите на Gameloft София не правят това изключение. Френският гигант поддържа няколко големи и собствени франчайза, каквито са Asphalt, Modern Combat или War Planet Online. Последната игра е почти изцяло самостоятелна работа на Gameloft София.

Следване на последните тенденции

Хубаво е да следите какво е на върха на вълната, но още по-готино е да сте я яхнали. Мобилният гейминг все повече движи тенденциите в индустрията. Бизнес моделът на Fortnite например може да бъде проследен до заглавията за браузъри и смартфони. Именно мобилните игри са в основата на създаването на истинска и действаща гейм икономика. Това означава, че се изпипва работата на дадено заглавие по начин, който може да бъде съпоставим с функционирането на истински свят.

Това са иновациите само от последните няколко години. Мобилният гейминг ще продължи да въвежда новите модели, като например стрийминга на игри (Google Stadia например) и платформите на абонамент. За последното през есента се очаква старта на Apple Arcade, който ще дава достъп до широк каталог от заглавия за iPhone смартфоните. Няма да се учудим, ако през следващите месеци или години Gameloft не е главен виновник за част от съдържанието там.

Офисът

На последно, но не и по значение място е атмосферата в студиото. Gameloft София се намира в ЦУМ, буквално на пъпа на столицата. Просторният офис включва и традиционните места за отдих, като място за игра на тенис на маса, конзоли за игра, собствена кинозала и други лаунч зони, където можеш да се видиш с колеги, да поиграеш настолни игри. Всичко това е украсено с красивите концептуални рисунки от някои от най-големите проекти на Gameloft София.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *